dissabte, 31 de març del 2012

Un poblat iber


Les cases

Estaven fetes de palla, fang, fusta i pedres. Les cases eren d’un sol pis format per diferents estances. Les estances solien ser petites i fosques. Els ibers no coneixien la teula. Per fer els sostres col·locaven una capa de canyes sobre fusta i ho cobrien de fang.


Llocs públics a l’abast

Els ibers tenien temples malgrat que no tenien una religió concreta, tenien places d’us públic on la gent comerciava .També hi estaven les necròpolis on s’hi enterraven als morts.


La gent dels poblats

Als poblats generalment hi vivien uns 50-70 persones la majoria agricultors, ramaders i artesans de classe baixa també hi havia uns quants de classe alta com podien ser els caps de tribus o els cabdills.


La Seva llengua
El sistema d'escriptura ibèric consta de 28 signes, alfabètics i sil·làbics. Aquests signes van copiar-se de l'alfabet fenici o del grec, encara que amb un valor fonètic diferent. Sent l'àrea ibèrica tan extensa és normal que parlessin diferents dialectes, que podrien haver-se generat segons els contactes que establissin amb pobles d'altres llengües estrangeres: grecs,…


El per què de la seva situació

Els Ibers estaven situats a la costa perquè així quan els venien a atacar podien veure als seus enemics i també podien veure venir als seus amics amb els que comerciaven. La raó de la situació dels poblats a les petites muntanyes (Turons) era perquè així quan venien els enemics per mar tenien més temps per a fugir.


Distribució d’un poblat Iber

A un poblat Iber sempre hi havia a dins les cases, el carrer central(Carrer molt important), la fortalesa (Castell) i la plaça(On els habitants del poble feien les reunions), tot el poblat estava envoltat de muralles, amb 2 o 3 torres de defensa.


4 comentaris: