dissabte, 31 de març del 2012

Els aliments dels ibers

Quines classes d’animals menjaven?
Els animals mes destacats que menjaven són: els cavall, el gos (com a l’antiga Xina), els cabrit, el porc, els bous(o vaques), els pollastres, les ovelles... ne podem dir molts però el que mes abundava era el conill.

Abans de menjar-se l’animal l’aprofitaven molt en el cas de les ovelles i vaques li traïen la llet i se la bebien o be feien iogurts formatges.... i quan ja no tenien més llet era el moment de matar-los.

Quins cereals tenïen a la seva disposició?
Els ibers ja conreaven cereals com l’ordi, el blat, l’escanda, la civada...
També coneixien algunes llegums com les llenties, els cigrons, les faves... i moltes plantes com el dent de lleó, dent de lleó, l'espàrrec salvatge i la pastanaga també salvatge; i condiments com l'all i les herbes aromàtiques (romaní, farigola, etc.).


Quines fruites coneixien?
Ells coneixien els arbres fruiters com la pomera, la figuera, la mangranera, la morera, l’atmeller i l’avellaner.


Quins peixos menjaven?
Els ibers pescaven i menjaven tota mena de peixos de riu, anguiles, barbs, espions, bagres etc. I una gran varietat de peix i marisc d’aigua salada, com pagell, besuc, orada, llobarro, verat, tonyina etc. I també tellerines , musclos, rossellones, pagellides, vieires, ostres vermelles etc.

El peix, sinó es menjava també en una sopa, bé fregit o a la brasa. Se sap que ja disposaven d'olles i cassoles de terrissa.


Com conservaven les llegums?
Els cereals els guardaven en sitges o en magatzems. Les sitges són forats que feien els ibers per emmagatzemar els cereals,que també van ser utilitzades pels romans i a l’època medieval, per al mateix ús. I els magatzems són columnes paral·leles però no juntes, aixecades del terra per a que el cereal es protegigues de la humitat i d’animals rosegadors.

3 comentaris:

  1. si diu moltes coses pero a on conservaven el peix?

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo crec que en les coves perquè com se estaven fredes i conservaven el peix (no se si es segur no me fasis molt de cas pero crec que si)

      Elimina
    2. amb un forat cabat posaben el peix i il tancaven aillanlos de l'oxigen

      Elimina